You are here
Home > Ostalo >

SLATKO OD TIKVE

Ovo je vekovni recept, mislim da svi znaju da on postoji, a mozda u razlicite varijante, a ovo ja spremim po maminom receptu, valjda je ona naucila od svoje mame i tako unazad od koljeno na koljeno

Sastojci
1 kgr, ociscene i isecene tikve
1.400 gr. secera
3 l. vode
koliko da ih oblije krecna voda

Priprema
1.
Ocistimo, i isecemo tikvu (bundevu) na malo deblje parcadi u formi koju vi zelite da to vam izgleda, – obicnim nozem, rebrastim nozem ili sa posebnu kasikom za okruglice. Stavite u krecnoj vodi da stoji jedno 3 sata ili proveravate dali su dovoljno okrutnuli (to zavisi od jacine krecne vode). Kad ste ocenili da su dovoljno stajali – operete ih dobro.
2.
U serpu stavite secera i vodu i kad on provri – ne cekate da se napravi sirup, stavite tikvu da se kuva. Pri tom kuvanju cjelo vreme prskate sa vodom kako bi se tikva dobro svarila i onda ostavite da se napravi serbet, sklonite da istine i sabirete. staklenke mora vm biti zalijene sa serbetom, inace ce se tikva osusiti.
Posluživanje
Ja sam ovo juce kuvala od 2 kgr, tikve, zalila secer i pri kuvanju same tikve dodavajuci vodu da se tikva skuv potrosila oko plus 1 l. vode. Mozete dodati pri kraju limontuza da ne bi se usecerilo.
Ja nisam dodala posto sam dobro nadgledala da se ne prekuva serbet.
Duzina kuvanje tikve zavisi od koje vrste ste izabrali da to spremite, znam da od svaka tikva ovo bude dobro.

Top