You are here
Home > Kolači >

Kikiriki karamele

Sastojci
Prvi deo:
300 gr šećera
1 dl vode
125 gr margarina (maslaca)
100 gr mlevenog kikirikija
125 gr mlevenog keksa
125 gr mleka u prahu
Drugi deo:
200 gr šećera
75 ml vode
125 gr margarina (maslaca)
100 gr mleka u prahu
100 gr mlevenog keksa
150 gr seckanog kikirikija

Priprema
1.
Prvi deo:

Vodu i šećer pomešajte, pa stavite na šporet da se špinuje. Ne treba dugo da vri, dovoljno je da vrlo kratko ključa. U to dodajte mleko u prahu, keks, kikiriki i margarin, brzo mešajte da se masa ujednači.

2.
Masu razlijte u pleh koji ste prethodno podmazali sa malo ulja i par kapi limuna. Oblikujte ploču debljine oko 5 – 6 mm.

3.
Drugi deo:

Šećer sipajte u posudu, pa ga lagano mešajući istopite tj. upržite kao za šerbe, da dobije finu karamel boju. Vodite računa da ga ne prepržite, inače će kolač dobiti gorak ukus!

Kada je šećer fino upržen dodajte vodu, i ostavite da se sav šećer fino rastopi, baš kao za šerbe. U to dadajte, mleko u prahu, keks, seckani kikiriki i maslac ili margarin.

4.
Ovu masu ravnomerno rasporedite preko prve mase. Ostavite kolač na hladno da se stegne.

Kada je kolač hladan, i obe mase stegnute, secite ga na kockice kao karamele.

5.
Napomena:

* Ove crne tačkice koje vidite na slici, to sam dodala one čokoladne mrvice. Malo sam prohladila drugi deo, pa ubacila malo čoko mrvica, da bi mi se malo razlikovali delovi. Možda sam trebala više da upržim šećer, onda bi bilo više kontrasta, ali bojala sam se da mi ne bude gorko.

* Što se tiče kikirikija, kupite u prodavnicama zdrave hrane sirovi kikiriki. On je oljušten i nije ni sladak ni slan. Potom ga fino ispečete u rerni, kao što pečete i lešnik. Tek tada kikiriki dobije pun ukus za ovakve kolače. Vodite računa jer može lako da izgori. Proveravajte dok vam se peče, i povremeno promešajte. Kada se sasvim ohladi sameljite ga ili iseckajte.

* Za posnu verziju koristite biljno mleko u prahu (sojino ili kokosovo). Ima da se kupi u prodavnicama zdrave hrane i nekim hipermarketima. Umesto maslaca koristite margarin.

Top