You are here
Home > Ostalo >

Predivne praline

Kremica kojom su napunjeni predivni je ganache iz recepta za Cappuccino kekse koja me je totalno osvojila iako nisam veliki ljubitelj slastica s okusom kave. Zarobljena u prhki čokoladni omotač, neopisivi je užitak.

Sastojci
za oko 15 manjih pralina
180-200 g mliječne čokolade (za praline)
60 g bijele čokolade (za ganache)
2 žličice instant kave
25 ml slatkog vrhnja za šlag (svježeg, nezaslađenog)

Priprema
1.
Mliječnu čokoladu sitno nasjeckajte. Stavite 2/3 čokolade u posudu otpornu na toplinu i smjestite je iznad posude s vrelom vodom. Posuda s čokoladom ne smije biti u dodiru s vodom, a voda ne smije ključati jer ako vam slučajno prsne samo jedna kap vode u čokoladu, bit će upropaštena.
Miješajte čokoladu tako na pari dok se ne otopi i dostigne 46°C.
2.
Posudu s čokoladom maknite s vatre i dodajte pomalo preostalu trećinu nasjeckane čokolade, miješajući neprestano dok se čokolada ne ohladi na 29,5°C.
3.
Premažite silikonski kalup za praline s dva ili tri sloja čokolade, između svakog premazivanja ostavite čokoladu da se stisne u kalupu, na sobnoj temperaturi ili par minuta u hladnjaku, a zatim nanesite novi sloj.


4.
Za ganache istopite sitno nasjeckanu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj.

Vrhnje zagrijte u lončiću s kavom da provrije.
Pomiješajte vrhnje i čokoladu i miješajte dok ne dobijete glatku kremu.
Napunite njome pripremljene praline. Ostavite 2-3 mm prazno do ruba kalupa. Ostavite 10-ak minuta u hladnjaku.
5.
Preostalu mliječnu čokoladu ulijte preko kreme i zatvorite potpuno praline. Ostavite 20-ak minuta u hladnjaku da se i zadnji sloj čokolade stisne, a zatim pažljivo izvadite praline iz kalupa.
Ako ste se držali uputa i pravilno temperirali čokoladu, praline će biti glatke, sjajne, čokolada neće biti mekana i neće se topiti na sobnoj temperaturi, dakle neće biti potrebe držati ih u hladnjaku.
Posluživanje
Postupak izrade pralina s mliječnom čokoladom identičan je onom s bijelom čokoladom, pa pogledajte i upute kod ovog recepta.
Možete ove praline pripremiti i s bijelom čokoladom, kao i s tamnom. Za tamnu čokoladu vrijede samo drugačije temperature – čokolada se prvo rastopi i zagrije do 50°C, a zatim se mora ohladiti na 31°C.
Za ove praline koristila sam mliječnu čokoladu s 46% kakaa, i dekafeiniranu instant kavu.

Top