You are here
Home > Ostalo >

SOK OD RUŽE

Sastojci
Latice ruže za sok
velike tegle
limuntus
šećer
voda

Priprema
1.
VAŽNO:Za ovaj sok koriste se ruže koje su nekalemljene, jakoo mirisne i cvetaju krajem maja. Zato su poznate kao majske ruže, dulbešećer ruža ili jednostavno ruža za sok ili slatko.

Rastu grmasto, imaju puuuno sitnog trnja, stabljika im je tanja i žilavija nego kod ovih ostalih ruža.

Cvet je pun sitnih latica, boje su od svetlo do tamno roze.

2.
Latice ruže odvojite od peteljki, stavite u tegle veličine 5 litara. Latice sipate tako da budu više od polovine tegle, gotovo pune. Dodajte dva limuntusa i nalijte vodom. Latice će se podići na vrh. Tegle poklopite tacnom ili folijom, tako da imaju vazduha. Nikako nemojte zatvarati tegle, sok će prokisnuti i ubuđati. Tako ostavite da stoji na sunčanom mestu 7 – 10 dana (možda i koji dan duže), dok voda ne postane rozikasta, a latice izgube potpuno svoju boju i budu, prosto sivkaste.

3.
Dobijeni sok precedite i izmerite koliko ste tečnosti dobili. Koliko litara tečnosti toliko kg šećera dodajete u tečnost.

Sve fino izmešajte i ostavite na hladno mesto da se šećer potpuno istopi.

Trebaće vam oko 24h da se šećer istopi, ili eventualno da precedite ujutru i stavite šećer, a da uveče razlivate u flaše.

4.
Kada je šećer istopljen, razlijte sok u flaše. To što ste dobili je sirup soka od ruže. Po želji ga razblažite vodom i služite uz par kriški limuna i par kockica leda.

Ovako spremljen može stajati na hladnom i mračnom mestu tj. u frižderu i par meseci, bar tri a možda i duže.

5.
Ja deo soka razlijem u plastične flašice i zaledim, i tako imam celu zimu ovaj mirisni napitak. 🙂

6.
Ukoliko nećete sirup, možete samo precediti latice, vodu spremiti u staklene flaše, fino zatvoriti i držati u frižideru. Pre služenja zasladite sa šećerom ili medom, a tada nema potrebe da razblažujete sok. 🙂

Posluživanje
Služiti hladno ili uz par kockica leda, sa par kolutova limuna, po ukus.

Top